maanantai 6. tammikuuta 2014

Klubi 8.1.2014 klo 17.00. Taiteilija Carolus Enckell: Värin luominen - väri kuvana

Klubin talvikausi aloittaa poikkeuksellisesti jo 8.1.2014 jolloin saamme perehtyä taiteilija Carolus Enckellin johdatuksella aiheeseen Värin luominen - väri kuvana. 

20.10.2009 Enckell  puhui Klubilla taiteen henkisyydestä.
- Värillisen kuvan Caroluksesta anno dazumal teki Antero Kare.

5 kommenttia:

 1. Ainakin Josef Albers on tuttu nimi. Esitelmässään hra Enckell kertoi olleensa aika äskettäin Oslossa, jossa ymmärtääkseni oli käsitelty Albersin värineliöitä. Porissa oli, ehkä noin 1989, kun olin Vp-Hämäläisen kanssa ison Albers-näyttelyn avajaisissa.
  Mielestäni esitelmä oli antoisa ja keskustelu sen päälle vilkasta.
  Jos aurinko antaa valon, on taulut ,jotka tarvitsevat aurinkoa, että ne yleensä voidaan nähdä. Sitten keinovalot, joita on tiede kehittänyt eri tarkoituksiin. Yritin liittää tähän ruusun valokuvan, vaan kaikki tietänevät että sillä on kaksi vaikutuskanavaa: sen ulkonäkö ja tuoksu. Ainakin luomuruusuilla tai Suomessa kasvatetuilla. Teollinen massa, no joo.

  Terveisin Veikko Timonen

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, kun käy nuuhkimasa teollisesti kasvatettuja ruusuja, ei voi enää lainata Shakespeareä: "Se, mitä ruusuksi kutsutaan, tuyoksuu kaikilla kielillä yhtä ihanalta."

  Markku af Heurlin

  VastaaPoista
 3. Yhteismaat:

  http://www.anarkismi.net/kapis/

  Täysin tähän aiheesene liittymätön,muuten vain kiintoisa puheenvuoro ns., yhteimaan ongelmasta.

  Etsin itse asiasa puhenevuoroa Guggenheimista

  Klubin kukkelehtija Markku af Heurlin

  VastaaPoista
 4. Lähden väristä "punainen", jota edellinen kommentoija kävitteli keskustelussa esitelmästä. Koitan muistaa, että nyt tekstiä ei helpolla pysty korjaamaan. Wäinö Weriwiiri: Kun rauhanvoimat marssii jyrmyin askelin (Avant garde 1980. Alias Antti Teinilä, Ralf Sund, Markku Tattari).Antologia kahdella kertomuksella ja 20 runolla. Teos huutaa punaväriä, vaan teksti on mustaa valkoisella. Lyhyt lainaus: SOI TIETOISUUDEN RIIMIKANTELE runoutta Tästä kaikki alkoi/ Wäinö Weriwiiren ensimmäinen runo!!
  Kai kevään väreet auringosta huokuu/ ja monet luokkataistelijat luopuu/ he kalliolla päivää paistattaa/ ja rutiinille senkun haistattaa!
  -Punahilkka, just, kun naisella tai teinineidolla on punaista vaatetta, niin mielestäni se on perin naisellista ja kaunista. Olin myymässä ns. rompetorilla Kuhmossa tekniikka/keräilytavaroitani NVA (DDR) suikka päässä, niin kuulin että tuohon punaiseen merkkiin on hyvä tähdätä. Autojen yms. takavalot ovat punaisia, että ne eivät häikäise. Myllypurossa liikuin pieni punatähti vähän kuin heijastimena, niin bussipysäkillä maleksivat alkoivat vihjailla ns. nyrkillä naamahierontaa. Aattelin, että kyllä se evakkojen lapsia voi ärsyttää. Veri on punaista, joskus se virtaa suonien ulkopuolella, sairautta tai kipeyttä. Punaviini on hyvää, kohtuullisesti käytettynä. Veressä on punaisia ja valkoisia soluja. Punainen merkitsee hapettunutta raudankuljetusta, liian paksu veri vie pumpun ja suonet tukkoon. Kun on käynyt hautajaisissa, jää valkoisia hyviä paitoja. Jos näkee naamasta, että valkokaulus ei sovi, niin eikun vaan vesivärillä, tai kangasvärillä tai jollakin kanervalla tms. saa hyviä paitoja, joita voi väritellä myöhemminkin. Olenpa harkinnut mustien vaatteiden sävyttämistä meileni mukaan. Tietokirjoissa lienee lisää spektristä yms. Loppu Slut. Terv. Veikko Timonen. PS. Itsenäisen Suomen ensimmäisiä lippuja oli punalippu leijonalla.

  VastaaPoista
 5. Viittaan vielä joulupukkiin: Onko hän jonkinlainen salaisesti suurten massojen kannanotto eurooppalaiseen kapitalismiin? Jonkinlainen jaon tasaaja? Olen kirjoittanut jossakin muualla asiasta. Joulu on pohjoisen pallonpuoliskon viimeinen kvartaali. Sain lahjoja ja laulussa todetaan: "Oi jos ihmisellä ois joulu ainainen." Neuvostoliitossa kehitettiin Ded Moroz, Pakkasukko, joka pukeutui ainakin vuosi sitten Hakunilan kartanon joulussa siniseen. Siis ehkä taloudellisen terveen järjen painotus sosialistisessa yhteiskunnassa. Hänen apurinsa Snegurotzka, Pakkastyttö kertoi selvällä stadin suomella, että hän ei ole mikään Snögeroska... -> Schnee, Sneg, Snö, Snow jne.
  Terveisin ja nyt ainakin on kaunis lumi valkoinen.
  Veikko Timonen

  VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005