sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Klubi ke 2.12.2015 klo 18.00. Jarmo Heininen: Viulu, soittimien kuningas

Keskiviikkona 2.12.2015 saamme vieraaksemme viulunrakentaja, taiteilija, muusikko Jarmo Heinisen. Yli 40 vuotta soitinrakennulsen piirissä toiminut Heininen alustaa otsikolla Viulu, soittimien kuningas. Teemaansa  hän valottaa seuraavasti:

Viulu on kaikkien instrumenttien kruunamaton kuningas, kenties juuri siksi, että sillä voi parhaiten matkia ihmisääntä. Olkoon ihmisääni sitten kuningatar. Viulu sopii ja sitä käytetään poikkeuksellisesti lähes joka musiikkityylissä. Länsimaiset
viulukonsertot kuuluvat varmasti klassisen musiikin helmiin.Rakensin ensimmäisen viuluni 1974 viulunrakennusmestari Martti Piipposen vetämällä viulunrakennuskurssilla. Sittemin olin yli kymmenen vuotta hänen verstaallaan oppipoikana, jonka jälkeen perustin oman pajani Helsinkiin.


Jarmo Heininen saa käsityömestarin tunnuksen.
Olen tehnyt kaikkea alaan liittyvää, enimmäkseen rakentanut uusia viuluja, selloja ja kontrabassoja.  Pelkästään kontrabassoja olen tehnyt noin 45 kappaletta. Kuulun Suomen Viulunrakentajien Kiltaan. Killassa on 11 jäsentä.
Soittimeni ovat  amattikäytössä ja opiskelijoilla.

Vuonna 2011 nuori basisti Otto Tolonen voitti valmistamallani kontrabasolla soolobasistin paikan Berliinin kaupunginooperaan, joka on ehkä maailman toiseksi arvostetuin basistin työpaikka. Omalla soitinrakennusurallani tämä oli yksi kohokohta. Viuluillani on soitettu myös lukuisia viulukonserttoja orkesterin säestyksellä.

Alustuksessani käyn lävitse viulun historiaa, miksi viulu on sellainen kuin on, miten se rakennetaan ja mistä materiaalista ja mitä ongelmia sen rakennuksessa on. Paljastan myös paljon puhutun  vanhojen viulujen "salaisuuden"!  Oliko se lakassa vai missä? 

Esittelen myös suunnittelemani ja valmistamani uuden jousisoittimen Hekspenin.

Erikoisena soittimena uskon niitä olevan tässä universumissa tasan yksi kappale.Aluksi Hekspen tuotti eräänlaisen pettymyksen kun Lahden Orkesterin konserttimestari sanoi soittimeni olevan yhden parhaista viuluista jolla oli soittanut. Mutta sehän oli Hekspen eikä viulu? Hekspenin esittely laittoi kollegoillenikin sormen suuhun kysyessäni, mikä on nyt viulu määritelmä, tuleeko se äänestä, muodosta vai molemmista.

 

Mielestäni musiikki on ihmisen kielistä aidoin, hienoin ja rehellisin. Sitä voivat  kaikki ymmärtää taustoistaan riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005