tiistai 20. joulukuuta 2016

Markku af Heurlin: TALVIPÄIVÄN SEISAUKSEN POSTILLA - Kesän 1816 muistoja.

Äsken Käpylässä melkein talvi. Kuva JO
Talvipäivän seisaus on nyt keskiviikkona 21.12. Tuomaan päivänä klo 12.44. Talvipäivän seisauksena aurinko on pohjoisella taivaalla matalimmillaan ja eteläisellä taivaalla korkeimmillaan.  Eläinradalla aurinko siirtyy Jousimiehen merkistä Kauriin merkkiin. Sen vuoksi eteläistä kääntöpiiriä kutsutaan Kauriin kääntöpiiriksi. Itse taivaanpallolla aurinko on vielä kirkkaasti Jousimiehen tähdistössä.

Joulun aikana näkyy kirkkaalla säällä Ursidien melko heikko tähdelentoparvi. Maksimi on tänä vuonna 22.12. Tähdenlentoja näkyy 5- 10 tunnissa. Melko hitaita, ja voivat olla missä päin tahansa taivaankantta. Tähdenlentojen ns. radiantti on Pienen karhun (Ursa Minor) tähdistössä. Siitä nimi.

Meteoriparven kappaleet ovat jonkun ammoin sitten haihtunen komeetan jäänteitä, useimmat hiekanjyvän kokoisia. Ne kulkevat itse asiassa yhdenmuotoista rataa, joka kulkee Pienen karhun tähdistön suunnasta (radiantti). Perspektiivin johdosta niiden radat vain näyttävät erilaisilta taivaanpallolla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla päivä on lyhimmillään, Helsingissä vajaat seitsemän tuntia, Oulussa n. 3½ tuntia ja Rovaniemellä noin kaksi tuntia. Utsjoella kaamos on alkanut 25.11. ja päättyy 17.1. Helsingin horisontissa aurinko on etelässä noin seitsemän asteen eli siinä kämmenenleveyden korkeudella.

Tämän talvipäivän seisauksen teemaksi olen valinnut kesän 1816 merkittävät tapahtumat:

KESÄ 1816 – FRANKENSTEININ, VAMPYYRIEN JA POTKUPYÖRÄN KESÄ

Kesä 1816 oli kesä ilma kesää. Satoi ja satoi. Tambora-tulivuoren kaikkien aikojen purkaus 1815 oli viilentänyt ilmastoa.

Englantilaisen romantiikan suuret nimet, runoilijat Lordi Byron ja Percy Bysshey Shelley, jälkimmäisen rakastettu ja myöhemmin puoliso Mary Godwin Wollstonecraft ja sekä Byronin italialais-englantilainen lääkäri John Polidori viettivät kesän Sveitsissä Byronin Geneve-järven rannalta vuokraamassa huvilassa Villa Diodatissa. Vastapäisen rannan hotellin asukkaille vuokrattiin kaukoputkia, jotta he voisivat tarkkaan seurata ja asianmukaisetsi paheksua näiden Euroopan tunnetuimpien irstailijoiden synnillistä elämää.
kuva: http://roselerner.com/blog/category/regency/

Ulkona ei juuri kannattanut olla. Seurueen viihdytyksenä olivat olleet kaikenlainen alkemistinen ja okkultistinen kirjallisuus sekä kirjallisuudessa ja kansaperinteessä liikkuvat kauhutarinat. Eräänä sateisena heinäkuun päivänä tai iltana Byron ja Polidori löivät vetoa siitä, kuka kehittäisi hyytävimmän kauhujutun.
Mary Shelley – tällä nimellä me parhaiten tunnemme hänet –  kirjoitti tarinan tiedemiehestä, joka loi keinotekoisen ihmisen. Tahtomattaan tästä tuli hirviö, joka lopulta tuhosi tekijänsä. Osaksi tarina ilmeisesti perustui Mary Shelleyn näkemän painajaisuneen. Keinotekoinen miniatyyrikokoinen ihminen, homonculus, oli keski- ja uuden ajan kiehtovia myyttejä ja esiintyi myös Goethen Faustissa.

Kirjeromaanin muotoon kirjoittamansa tarinan Shelley julkaisi vuonna 1818 ensin ilman tekijän nimeä: Frankenstein; or, The Modern Prometheus.

Itse kertomus alkaa, niin oudolta kuin kuulostaakin Pohjoiselta Jäämereltä. Kapteeni Walton johtaa retkikuntaa Pohjoisnavalle. Hän näkee kaukaa jättiläismaisen hahmon työntävän rekeä.  Kahta tuntia myöhemmin laivaväki pelastaa veneestä jo lähes kuoliaaksi jäätyneen Victor Frankensteinin, joka oli jahtaamassa tätä hirviötä.

Frankenstein, Napolissa syntyneen varakkaan geneveläisperheen poika ja Ingolstatdin yliopiston kasvatti kertoo tarinansa ja menehtyy sen jälkeen kylmettymiseensä. Perehtyneenä galvanismiin, ajan uusimpia tieteellisiä löytyjä, alkemiaan ja uusiin luonnontieteellisiin ilmiöihin hän halusi luoda keinotekoisen ihmisen. Palat hän joutui kokoamaan salaa hautuumailta.  Salaman energialla Frankenstein sai oloin heräämään eloon, mutta tämä herätti niin paljon kammotusta, että hän ei löytänyt yhtään ystävää. Vain eräs sokea mies näki tämän olion sieluun ja ymmärsi häntä.

Kylän laidalla oli surmattu tyttö, ja tuntematonta hirviötä pidettiin syyllisenä. Tämä joutui pakenemaan, aiheutti ensin tahtomattaan sitten tahtoen tuhoa. Victor Frankenstein joutui seuraaman häntä, halki Euroopan ensi Skotlantiin Orkney-saarille ja sitten lopulta Pohjoiselle Jäämerelle jossa hän tapasi kohtalonsa. Frankensteinin luomuksen – jolla ei ollut nimeä – kohtalo jäi avoimeksi.
 
Kertomus on teenkin viety valkokankaalle. Tunnetuin elokuvasovitus on James Whalen 1931 ohjaama Frankenstein – The Man who made a Monster. Yksi elokuvataiteen ikoneita, vaikka ei ehkä taiteellisesti loistava.
Elokuvassa Frankenstein oli Baron Frankenstein, ja tarinaa oli muutenkin käsitelty taiteilijan vapaudella. Boris Karloff esitti pääosaa. Jatko-osan – Frankensteinin morsian elokuva sai neljä vuotta myöhemmin. Vuosi sitten Pyhän Katariinan päivänä Yhdysvalloissa sai ensiesityksensä samoin tähän Shelleyn tarinaan perustuva kauhuelokuva Victor Frankenstein.

Tämä tarina on kiehtonut ihmisiä ja kiehtoo edelleen. Varsin osuva kirjallinen lainaus: Kai V Bird, & Martin J Sherwin, antoivat tunnetulle atomipommin kehittäjää Robert Oppenheimeria käsittelevälle teokselleen nimen American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer. (Atlantic, 2006).

ENSIMMÄINEN VAMPYYRINOVELLI:

Missä tahansa muussa seurassa Polidori olisi ollut nero, tässä lähinnä lahjakkuus. Hän kirjoitti novellin The Vampyre (julkaistu 1819). Novelli sai suuren menestyksen, ja väärinkäsityksen vuoksi tarinaa pidetiin ensin Byronin kirjoittamana. mm-. Goethe piti sitä Byronin parhaimpana työnä.

Vampyyrit, verenimijät elivät myös sveitsiläisissä kansatarinoissa. Mutta he olivat surkuteltavia olioita, nelinkontin ryömiviä kuvottavuuksia. Polidori kehitti herramiesvampyyrin, Lontoossa kaksoiselämää viettäneen lordi Ruthvenin.  Novelli julkaistiin 1.4.1819, samoin Lordi Byronin nimellä.

Tarinan tunnetuin muunnos on irlantilaisen kirjailijan Bram Stokerin (1849 -1912) Lontooseen ja Transilvaniaan (Transylvaniaan) sijoittama Dracula (1897).  11 vuottaVuotta aiemmin englantilainen matkailija Emily Gerard oli julkaissut kirjan taikauskon ja nosferatujen, ihmisverta syövien elävien  kuolleiden täyttämästä maasta, Transylvaniasta, nykyisessä Keski-Romaniassa. (The Land Beyond the Forest 1888).

Sanan Transylvania sananmukainen käännös on Metsien takainen (maa). Saksaksi se on Siebenbürgen., Erään version mukaan Hamelnin pillipiipari houkutteli kaupungin lapset vuorten kautta Transilvaniaan, ja siten maakunta olisi saanut saksankielisen väestönsä.
 
Alun perin Stoker aikoi antaa kirjalleen nimeksi Kreivi Vampyyri, mutta jonkin sattuman takia hän keksi mieliinpainuvan, Valakian keskiaikaiseen ruhtinaaseen Vlad Seivästäjään puoliksi viittavan nimen Dracula. Tarina alkaa Lontoosta, josta kelpo kreivimme halusi ostaa kiinteistön, itse asiassa eri agenttien kautta useampia ja kaikkien kollegireistraattoreiden (keisariajan Venäjän ja Suomen suuriruhtinaskunnan hallinnon alin virkanimike) esikuva, vastavalmistunut lakiasiaintoimiston toimiston avustava lakimies Jonathan Harker, lähtee paha-aavistamattomana Transylvaniaan kreivi Draculan linnaan hoitamaan asiaa. Hän tapaa kreivi Draculan, nyt tosin vain kreivin ajurina Brogon solassa 5.5. 1897.  Päivä 5.5. on myös oma ja mm. Sören Kierkegaardin syntymäpäivä.

Itse kukin lukekoon tämän tarinan samoin kuin Stokerin myöhemmin julkaiseman novellikokoelman Draculan vieras (1914, postuumisti). En suosittele lukemaan Jäämeren vuonon rannalla sijaitsevassa yksinäisessä huvilassa pitkäperjantain vastaisena yönä, kuten itse tein.

Dracula muunnettiin myös näyttämösovitukseksi, ja jonkun tarinan mukaan ensiesityksessä yleisölle jaettiin tuoreet kappaleet Stokerin novellikokoelmasta Draculan vieras. Tod Browningin ohjaama Dracula - vanha vampyyri (1931) oli tunnetuin Dracula-filmatisointi. Sen pääosassa oli unkarilaissyntyinen Bela Lugosi, joidenkin mielestä ainoa oikea Dracula. Lugosi oli osallistunut vuoden 1919 Bela Kunin johtamaan Unkariin epäonnistuneeseen vallankumoukseen ja joutunut lähtemään maanpakoon Yhdysvaltoihin.

Saksalainen elokuvaohjaaja F.W. Murnau laati Draculan pohjalta mykkäelokuvan Nosferatu (Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens 1922). Tarpeetonta lisätä, että elokuvasta tuli sekä tekijänoikeusriitoja että klassikko.
 
Christopher Lee, vuodesta 2009 Sir Christoffer Lee (1922 – 2015) esitti Draculaa vuodesta 1958 alkaen kahdeksassa eri elokuvassa, joista brittiläisen Hammer Film Productions -yhtiön tuottamia oli seitsemän. Interrail-kesänäni 1972 vietin englantilaisystäväni Toby Barrettin kanssa oikein mainion ja hyytävän kauhufilmiyön lontoolaisessa elokuvateatterissa. Aamulla sitten kävelimme pitkin Buckinghamin palatsin puutarhan vartta bussille takaisin hänen kotiinsa Tickle Lanelle Oxfordiin. Tobyn isä David Barret oli ollut Helsingin yliopiston kirjaston englanninkielisen osaston hoitaja ja sitä kautta perhetuttumme.

Puolalais-ranskalainen elokuvaohjaaja Roman Polański teki 1967 oman vampyyritarinansa Dance of Vanpires. Suomeksi Vampyyrintappajat – Anteeksi hampaanne ovat niskassani. Königsbergin yliopisron professori ja Abronsius ja hänen assistenssinsa Alfred lähtevät tutkimusmatkalle Transylvaniaan estimäään vampyyreitä ja päätyvät  krevi von Krolockin linnaan. Elokuva oli arvostettu kauhuelokuva ja mahdottoman hauska parodia vampyyrielokuvista ja niiden tihkuvasta seksuaalisuudesta. Kreivi von Krolockin poika Herbert oli homoseksuaali vampyyri. Polanskin tunnetuimpia töitä ovat Veitsi vedessä (1962), Inho (1965, psykologinen kauhutarina), Rosemaryn painajainen (1971), Macberth (1971), Chinatown (1974) ja Pianisti (2002).

Jarkko Laine (1947 – 2006), Turun underground-guru kirjotti oman vampyyritarinansa: Vampyyri eli miten Wilhelm Kojac kuoli kovat kaulassa. (Helsinki: Otava, 1971). Vampyyrin oli todella vaikea sopeutua moderniin kilpailuyhteiskuntaan.

LORDI JA LADY BYRON SEKÄ HEIDÄN TYTTÄRENSÄ ADA

Vuonna 1788  syntynyt George Noel Gordon Byron, 6. Byronin paroni eli  lordi George Byron otti paikkansa ylähuoneessa 1811. ja puhui perin levottomia, mm. vastusti koneita rikkoneille luddiiteille määrättyä kuolemanrangaistusta. Erinäisten mies- ja naisseikalujen jälkeen meni naimisiin 2. tammikuuta 1815 hyvin varakkaan Anne Isabella Milbanken kanssa. Avioliitto oli myrskyisä mutta he saivat samana vuonna tyttären, Lady Augusta Adan.

Lady Byron jätti miehensä tammikuussa 1816 ja vei tyttären mukanaan. Hän piti huolta siitä, että tytär sai kunnon aatelistytön huolellisen kristillisen kasvatuksen, johon sisältyi kieliä, musiikkia ja matematiikkaa sekä tarjosi mahdollisuuden säädynmukaiseen avioliittoon Wlliamn King-Noëlin, Lovelacen 1. jaarlin kanssa. Tämä oli tiedemies ja Royal Societyn jäsen Erityisesti Ada Lovelace viihtyi perheystävä Charles Babbagen luona, jonka kanssa yhdessä hän loi  ”analyyttisen koneen” ensimmäisen ohjelmointikielen. Miehensä kanssa Ada, Lovelacen kreivitär, sai kolme lasta, mutta itse kuoli syöpään vain 36 vuotiaana.

Lukuun ottamatta Mary Shelleyä huvilan vieraat kuolivat nuorina, oikeudenmukaisena rangaistuksena synneistään sanoisi varmasti joku ankarammin ajatteleva. Percy Bysshe Shelly kuoli 8. heinäkuuta 1822 Luoteis-Italiassa La Spezian lahdella silloisen Sardinian kuningaskunnan alueella purjehdusonnettomuudessa kuukautta ennen 30-vuotispäiväänsä. Lordi Byron (1788 – 1824) osallistui Kreikan vapaussotaan ja kuoli Kreikassa kuumeeseen. John Polidori (1795 –  1821) päätti päivä oman kätensä kautta petyttyään uraansa kirjailijana ja lääkärinä. Vuonna 1797 syntynyt Mary Shelley eli pisimpään, vuoteen 1851.

POTKUPYÖRÄ ELI DRAISIEERI
Karl von Draisin juoksukone vm. 1818

1815 ja 1816 olivat onnettomia vuosia.  Rehun puutteen vuoksi hevosia  kuoli ja teurastettiin. Tämä innosti saksalaista Mannheimissa asuvaa vapaaherra Karl von Draisia kehittämään kulkuneuvoa korvaamaan hevosrattaat. Sellaisen hän rakensi seuraavana vuonna ja patentoi 1818. Laite oli aluksi kömpelö, mutta sillä hän pystyi tekemään vajaassa tunnissa seitsemän kilometrin edestakaisen matkan, siis yhteensä 14 kilometriä.
Tämä oli postihevosen vauhti. Drais antoi laitteelleen nimen Laufmaschine, juoksukone

Keksintö sai jäljittelijöitä. Siitä tuli nuoremman hienoston piirissä suosittu, vähän vaarallinen kulkupeli: draisier, englanniksi dandy-horse, velocipede tai draisine, ranskaksi draisienne (siis feminiinimuoto).

Draisier oli siis siinä 1890 käyttöön tulleen nykyaikaisen ketjuvetoisen polkupyörän edeltäjä. Sana elää edelleen myös ilmaisussa resiina, jollaisen von Drais oli samoin kehittänyt noin vuonna 1840.

Polkupyörästä tuli suosittu kulkupeli, ensin paremman väen keskuudessa. Kyseessähän oli kallis laite. Oli sitä pitkään. Nuoret. vuonna 1895 avioituneet fyysikot Marie (1867 – 1934) ja Pierre Curie (1859 -1906) tekivät vapaa-aikanaan polkupyöräretkiä Pariisin ympäristöön. Pierre Curie oli fyysikkona kiinnostunut spiritismistä ja selvitti, voisiko ilmiötä tutkia herkin fysikaalisin mittalaittein. jollaisia hän oli kehittänyt mm. pietsosähköä ja radioaktiivisuutta käsitteleviä tutkimuksiaan varten.

1785 syntynyt Drais oli innokas liberaali ja Ranskan vuoden 1848 vallankumouksen kannattaja. Hän menetti omaisuutensa Badenin suurherttuakunnan vallankumouslevottomuuksissa 1848-1849 ja kuoli pennittömänä Karlsruhessa vuonna 1851.

___________________________     

Kun olin kirjoittanut alun edelliseen jo Ursulan päivänä 21.10. sanottakoon vielä sananen Ursulasta itsestään. 

URSULAN PÄIVÄ 21.10.

Nimi juontuu latinan kielen sanasta ursus karhu, ja tarkoittaa naaraskarhua.

Pyhimystarinan Ursula oli kristityn englantilaisen kuninkaan tytär, jonka pakanakuningas halusi vaimokseen. Hunnit surmasivat hänet ja hänen seuralaisensa Kölnissä, jonne hänet on legendan mukaan haudattu 11 000 surmatun neitsyen kanssa. Tämä suunnaton luku saattaa johtua väärinkäsityksestä.
Jossakin vanhassa muistolaatassa luki:  ”XI.M.V.“: Tarkoittiko se ”11 martyres virgines“ (yksitoista marttyyrineitsyttä) vai „11 milia virgines (11 tuhatta neitsyttä).Suurempi uhrien lukumäärä antoi jo silloinkin tarinalle tietenkin enemmän reklaamiarvoa,.

Pyhän Ursulan palvonta oli sitten levinnyt Kölnistä, jossa on Pyhän Ursulan kirkko pitkin Keski-Eurooppaa. Virallisesta pyhimyskalenterista Ursula tosin on poistettu. Tunnetuimmat Ursulat ovat kirjailija Ursula Pohjolan-Pirhonen, sveitsiläinen näyttelijä Ursula Andress (007 ja Tohtori No) sekä amerikkalainen tieteiskirjailija Ursula K. le Guin (Pimeyden vasen käsi, Maameren tarinat)

Neitsytsaarten nimi tarkoitti alun perin Pyhän Ursulan ja 11000 surmatun neitsyeen saaria. Itse kuvittelin tämänkin nimen tarkoittaneen kuningatar Elisabeth I:stä, Neitsytkuningatarta.

Tasauksen, joulunajan ja vuodenvaihteen terveisin

Markku af Heurlin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005