maanantai 23. tammikuuta 2017

Klubilla ke 1.2.2017 prof. Tapio Varis: Propagandan paluu, sivilisaatio ja medialukutaito 2017

Keskiviikkona 1.2.2017 YTT,  prof. Tapio Varis on luvannut valottaa aikaamme vaivaavaa propagandan uutta tulemista.
Käänteet maailman menossa näyttävät tuoneen takaisin kylmän sodan kaltaisen mediailmaston. Tapio Varis analysoi tilannetta alustuksessaan ja toteaa mm seuraavaa:

..Sivilisaatioiden nousu ja uusien identiteettien syntyminen uuden viestintä- ja informaatioteknologioiden oloissa ovat luoneet tarpeen uudenlaisen yliopiston synnyttämiseksi...
..Sivilisaatioiden dialogi edellyttää kokonaisvaltaisesta taitojen ja hengen kehittämistä, joka luo yhteiskunnan ja talouden toimijoille myös moraalifilosofista uskottavuutta. 

Lukutaidon käsitettä on laajennettu media- ja informaatiolukutaidoksi. Kylmän sodan propagandakäsitteet ovat saaneet rinnalleen hybridisodan ilmaisuja. Medialukutaito nähdään nyt usein informaatiosodan eikä vuoropuhelun välineenä...

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005