sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Klubi keskiviikkona 15.2.2017 klo 18.00. Markku Graae: Herakleitos ja oivaltava tajuaminenKeskiviikkona 15.2.2017 Markku Graaen aiheena on Herakleitos ja oivaltava tajuaminen.
Piirros ja teksti M.Graae


Markku Graae on viettänyt vuosikymmeniä Hêrakleitokselta säilyneiden lausumien, fragmenttien, parissa.

Sama on jokaiselle sama eri tavalla
”Fragmentti on kuin kōan. Vain oivaltamisella on merkitystä, selitykset ovat turhanpäiväisiä.
Mikä on se, josta puhutaan sanalla logos?
Kiintoisaa ei ole se, mitä Hêrakleitos puhuu, vaan se mistä hän puhuu, ja siihen otteen saaminen  edellyttää paluuta vuoteen 500 eaa, jolloin Hêrakleitos oli vielä hengissä.
Tervetuloa

1 kommentti:

  1. Wittgensteinin lause "Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta" sanoo saman kuin Lao-Tse: "Tao jota voidana snaoin kuvata ei ole oikea Tao". (vapaamuotoinen lainaus). Tämä selviää Tractatuiksne kokonana lukeneelle, jos hän vielä on tutustuntu analyyttisene filsofofiana . esim. Russell: Filosofian ongelmat vai von Wright Logiikka, filosofia ja kieli.

    Saarokosken piti kääntää logos suomeksi, Sana logo ei sinänsä sano mitään tai sanoa väärää. Lain mukaan, myös käännetty määrä mukaan. Laki ei tarkoita vain kirjotiettua lakia.

    Oleellista: aurikonko rei ole jumalal, jolla on tahto ja tunteet vaan luonnon järjetskn mukaqnatoimiva olevaisuus.


    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005