sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Klubi ke 8.3.2017 klo 18.00: FT Pentti Paavolainen: Eurooppalainen fennomaani, teatteri ja ooppera. – Millaista Suomea Kaarlo Bergbomin elämäntyö rakensi.

Keskiviikkona  8.3.2017 klo 18.00 saamme vieraaksemme FT, dosentti Pentti Paavolaisen, joka alustaa aiheesta Eurooppalainen fennomaani, teatteri ja ooppera. – Millaista Suomea Kaarlo Bergbomin elämäntyö rakensi.

Dosentti, FT Pentti Paavolainen on teatterihistorioitsija, joka on toiminut teatterintutkimuksen professorina Teatterikorkeakoulussa. Paavolainen on perehtynyt syvällisesti Suomalaisen teatterin sekä Suomalaisen oopperan perustajan Kaarlo Bergbomin (1843 – 1906)  elämään.  Vuonna 2014 ilmestyi Pentti Paavolaisen kirjoittama Kaarlo Bergbomin elämäkerran ensimmäinen osa Nuori Bergbom, joka perehtyy vuosiin 1843 – 1872.  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/42632


Bergbomin elämäkerran toinen osa Arkadian arki ilmestyi viime vuonna ja kattaa vuodet 1872 – 1887. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/165310
Pentti Paavolainen (bild: P.Lustig)


Alustuksessaan Pentti Paavolainen valaisee Bergbomin merkitystä ja suhdetta itsenäistyvän kansakunnan tekijöihin, kulttuuri-instituutioihin ja suuriin aatteisiin.

Tervetuloa

1 kommentti:

  1. Kaarlo Bergbom oli Suomalaisen teatterin ja 1870-luvulla vain vajaat kymmenen vuotta eläneen Suomalaisen oopperan perustaja. Yhdessä sisarensa Emilien kanssa hän johti sitä vuosikymmeniä, ehkä turhan itsevaltaisesikin kuolemaansa saakka. Sisar hoiti taloutta yrittäen ratkaista ympyrän neliöimisen ongelmaa eli pitää kotimainen teatteri taloudellisesti pinnalla. Vasta kun näkee luettelon esitetyistä näytelmistä, joista huomattava osa oli Shakespearen tuotantoa, niin ymmärtää millaisen suunnattoman työmäärän he olivat suorittaneet.
    Mutta hän oli paljon muutakin, mm. etevä näytelmäkirjailija. Oli oikeastaan kaksi Bergbomia. Nuori näytelmäkirjailija ja saksalaisesta historiallisesta draamasta väitellyt Karl Johan Bergbom ja suomalaisen teatterin luoja Kaarlo Bergbom. 20-vuotias Karl Johan Bergbom kirjoitti kiitävät arvostelut saaneen runomuotoisen näytelmän Bompal och jesuiterna. Pentti Paavolaisen mukaan näytelmä on kestänyt aikaa.
    Markku af Heurlin

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005