maanantai 25. toukokuuta 2020

4. verkkoklubi 6.5.2020. Juhani Sarsila: Platonisti Porfyrios kristittyjä vastaan. Leena Sainio: Hypatia



Tälle päivälle - 6.5. - oli klubiohjelmaan merkitty Juhani Sarsila ja Leena Sainio. Verkkoklubilla julkaisemme nyt Sarsilan jäähyväisluennon Tampereen yliopistosta sekä Sainion runon Hypatia.

Juhani Sarsila on filosofi ja latinisti. Sarsila väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1982 Jyväskylän yliopistosta aiheenaan antiikin roomalaisten hyve- ja miehuuskäsitykset. Sarsila on vuosikymmeniä opettanut ja tutkinut antiikin Rooman kirjallisuutta, stoalaisuutta, moraalikäsityksiä ja latinan kieltä. Sarsilan teoksista mainittakoon esimerkiksi Melancholica. Poleemisia esseitä. (Tampere: Tampere University Press, 2013) sekä vastikään saksanmaalla julkaistu ensimmäinen osa uskoa ja järkeä sekä sensuuria ja suvaitsemattomuutta käsittelevästä teoksesta
Struggle of Faith and Reason. A History of Intolerance and Punitive Censorship. Part I. From Homer to Peter Abelard and Arnold of Brescia. (Peter Land International Academic Publishers, 2020). 

Sarsila jäi vuoden 2018 lopussa eläkkeelle Tampereen yliopiston latinan kielen ja antiikin tradition yliopistonlehtoraatista, jossa hommassa hän toimi toistakymmentä vuotta. Sarsilan lähtö yliopistolta sattui ehkä enteenäkin sikäli sopivaan kohtaan, että vuoden 2019 alusta Tampereen yliopisto syntyi yllättäen uudelleen säätiöyliopistona. Tähän muutokseen liittyneitä erikoisia käänteitä käsiteltiin myös klubilla syyskauden avauksessa 2018.

Juhani Sarsila piti jäähyväisluentonsa täydelle salille Tampereella 30.11.2018. Tilaisuudesta tehtiin audiotallenne jonka oli määrä päätyä myös yliopiston verkkosivuille. Syystä tai ehkä toisesta uuden säätiöyliopiston uudistetuille ajanmukaisille sivuille tallenne ei ilmestynyt.

Tallenne kuitenkin löytyi ja näin Juhanin jäähyväisluento  "Platonisti Porfyrios kristittyjä vastaan" on nyt kuultavissa oheisesta linkistä.Tallenteen lopussa on MuMa, oopperelaulaja ja runoilija Leena Sainion runonlausunta.

Tässä se on:


Myös Timo Vihavainen huomasi Sarsilan uuden teoksen ilmestymisen ja nosti esiin erään toisen, Sarsilan käännöksen Daniel Jusleniukselta:


Leena Sainiolta saimme vielä hänen kirjoittamansa ja lausumansa runon Hypatia.

- Hypatia - Ὑπατία -  (n. 355 - 415)  oli huomattava filosofi, matemaatikko ja opettaja Aleksandriassa, joka joutui kristityiksi itseään kutsuneiden uskonkiihkoilijoiden lynkkamaksi.
Aleksandriaa silloin ennen..
Tapahtumaan päättyi Aleksandrian seitsemänsataavuotinen kukoistuskausi oppineisuuden mekkana. Myös Juhani Sarsila on teoksissaan ja kirjoituksissaan nostanut usein Hypatian esiin. Hypatian isä oli Theon Aleksandrialainen, joka toimi Aleksandrian Museoinin johdossa sen lakkauttamiseen saakka v. 391. Hypatia opetti ajankohtaamme sopivasti lähinnä kotoa käsin. Tässä Sainion Hypatia: 

_______

Ajankohtaiseksi lopuksi vielä kerran Martti Hetemäen työryhmän raportti lähempään tarkasteluun. ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005