tiistai 2. maaliskuuta 2010

Ohjaaja Nasima Razmyar:
Naisten asema Afganistanissa

Nasima Razmyar on perehtynyt ja tehnyt työtä maahanmuuttajanaisten kanssa. Aiemmin hän toimi heidän kohtaamansa väkivaltaproblematiikan parissa. Tällä hetkellä Nasima Razmyar työskentelee Monika-Naiset liitossa MoniNaisten talohankkeessa, jonka tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajanaisten kotoutumista Suomeen. Avauksessaan Nasima Razmyar tarkastelee myös uskonnon asemaa, tasa-arvokysymyksiä sekä naisten koulutusmahdollisuuksia Afganistanissa.

Linkkejä:
Nasima Razmyar valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi 8.3.2010
Nasima Razmyarin haastattelu YLE:ssä 14.11.2009
UNIFEM Naisten ja tyttöjen asema Afganistanissa
Global Finland Afganistanin naisista
Guardian-lehden esittely kansanedustaja Malalai Joyasta
Eduskunnan keskustelu Afganistanin tilanteesta 18.2.2010
Naistoimittajien koulutushanke Afganistanissa

1 kommentti:

  1. Nasima Razmyarin avauspuheenvuoro ja sen sisältämät omakohtaiset kuvaukset Afganistanin tapahtumista Neuvostoliiton miehitysajan jälkeen antoivat karun kuvan afgaaninaisten asemasta uudessa yhteiskunnassa. Koettaessamme ymmärtää tämän päivän tapahtumia ja tekoja, joita suoritetaan myös vedoten Koraanin ohjeisiin on hyvä muistaa mitä Katolisen kirkon paavit ja Euroopan muut valtiaat touhusivat ristiretkien aikaan. Sama kaiku on askelten.

    Omassa protestanttisen käänteen kokeneessa kulttuurimuodossamme on vaikea hyväksyä sellaista naisen ja miehen välistä tasavertaisuuden puutetta ja suoranaista naisvihaa joka edelleen on arkipäivää suuressa osassa maapalloamme.

    Kuten Nasima Razmyarkin avauspuheenvuorossaan totesi, ainoa mahdollinen tie eteenpäin on kuitenkin dialogin synnyttäminen myös niiden kanssa, jotka vaistonvaraisesati haluaisimme rajata kaiken keskustelun ulkopuolelle, tuomita heidät epäihmisiksi.

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005