maanantai 29. maaliskuuta 2010

Washington:
Kalevalasta sormusten herraan

Suomen suurlähetystössä Washingtonissa on avattu näyttely "Mytologia - Kalevalasta Taru sormusten herraan". Näyttely tutustuttaa myyttisten tarinoiden maailmaan, jonka innoittamana myös Taru sormusten herrasta –trilogian kirjoittaja J.R.R. Tolkien loi omia hahmojaan. Näyttelyssä tarina kerrotaan vaikuttavien Kalevala-kuvasuurennosten, valokuvien, taustoittavien videoiden, elokuvien ja rockvideoiden avulla.

Gallén-Kallelan klassisen Sammon ryöstö -maalauksen rinnalle on Washingtonissa nostettu taiteilija Markku Laakson Elvis-Väinämöinen ja valokuvaaja Jouko Lehtolan vaikuttava kuva tatuoidusta Sammon ryöstöstä.

Kalevala on kokoelma suullisesti välitettyä kansanrunoutta, jonka Elias Lönnrot (1802–1884) keräsi ja kokosi suomalaisilta ja karjalaisilta runolaulajilta 1820- ja 1840-luvuilla. Kalevalan tarinat kuvailevat myyttisen muinaishistorian suuria tapahtumia. Mahtava kosminen draama alkaa maailman ja ensimmäisen ihmisen synnyllä. Tarinan päättyessä maailman luonut jumala joutuu poistumaan ja jättää tuleville sukupolville kanteleen ja lapsen.

Kalevala julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1835, ja sen vaikutus suomalaiseen taiteeseen, kulttuuriin ja kansalliseen identiteettiin on nykypäivänäkin huomattava. Kalevala on innoittanut monen alan taiteilijoita, visuaalisista taiteista oopperaan, sarjakuviin, rockiin, runouteen, proosaan, draamaan ja tanssiin. Kalevala on käännetty 61 kielelle--useammalle kuin mikään muu suomalaisteos.

Kalevala on myös toiminut mallina muille eepoksille ympäri maailmaa. Esimerkiksi vuosina 1857–1861 Friedrich Reinhold Kreutzwald julkaisi virolaisiin kansantaruihin perustuvan eepoksen nimeltä Kalevipoeg. Lisäksi vuonna 1855 Henry Wadsworth Longfellow kirjoitti Pohjois-Amerikan intiaanien legendoihin perustuvan Laulu Hiawathasta (The Song of Hiawatha) jäljitellen Kalevalan runomittaa, tyyliä ja tarinaa.

MYTOLOGIA – KALEVALASTA TARU SORMUSTEN HERRAAN
Näyttely Suomen suurlähetystön Suomi-salissa
3301 Massachusetts Ave, NW
19.3. – 18.4.2010
Avoinna yleisölle perjantaista sunnuntaihin klo 11.00–16.00
Ilmainen sisäänpääsy

Lisätietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005