lauantai 23. helmikuuta 2013

Matti Hyryläinen: Uusi yhteiskuntajärjestelmäOtteita Matti Hyryläisen teoksesta Uusi yhteiskuntajärjestelmä:

Viime vuosikymmeninä on syntynyt aivan uusi kirjallisuuden muoto, jota voitaisiin sanoa eloonjäämiskirjallisuudeksi. Se käsittää Rooman klubin papereista lähtien (The Limits to Growth, 1972) lukuisia kirjoja, joissa esitetään vakuuttavia seikkoja näkemyksen puolesta, jonka mukaan nykyisellä maailmanmenolla joko yhteiskunnat ajautuvat niin pahoihin sotiin tai luonto tuhoutuu niin lopullisesti, että ihmiskunta häviää maan päältä.
Maailman poliittiset ja taloudelliset ongelmat ovat samoja kuin ennenkin. Aseita tuotetaan ja käytetään entiseen tahtiin. Luonnon kuormitusta ei ole pystytty vähentämään. Yleisen vaurauden kasvusta huolimatta köyhien määrä lisääntyy.
Kun kalat hupenevat meristä, säädetään kalastuskiintiöitä, vaikka tiedetään sen suosivan suurkalastajia ja aiheuttavan työttömyyttä pienempien keskuudessa. Kun maaöljyn tuotanto uhkaa vähetä, lisätään kasviperäisten öljyjen tuotantoa, vaikka tiedetään sen nostavan ruuan hintaa. Kun rikkaiden talous uhkaa lamaantua liialliseen lainanantoon, annetaan heilee lisää lainaa. Kun demokraattiset yhteiskunnat uhkaavat sortua epädemokraattisten käytäntöjen seurauksena, vaaditaan vahvempaa johtajuutta, diktatorisempaa hallintoa.
Kaikilla edelläkuvatuilla ongelmilla on yhteinen ideologinen perusta: kasva ja valtaa –ideologia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005