sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Klubi ke 26.2. klo 17.00. FT Seppo Niemelä: Sivistys ja sivistyspedagogiikka.

Keskiviikkona vieraaksemme saapuu FT Seppo Niemelä. Niemelän aihe Sivistys ja sivistyspedagogiikka liikkuu osin samoissa maisemissa kuin edelliset Kant- ja Schiller -istuntomme.


Seppo Niemelä aktivoitui sivistyspolitiikkaan toimiessaan Jyväskylän ylioppilaslehden päätoimittajana 1968 – 1969 ja heti perään Ylioppilaslehden päätoimittajana 1970 – 1971.

Korpilahden Alkio-opiston opetttajana vuosina 1976 - 1982 Seppo Niemelä johdatteli nuorisoa kohti alkiolaista sivistysihannetta. 
Santeri A.
1983 – 1991 Niemelä toimi jälleen päätoimittajana, ensin Lallissa ja sittemmin Suomenmaassa kunnes siirtyi Maaseudun sivistysliiton toiminnanjohtajaksi ja Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön pääsihteeriksi. 2003 – 2006 Niemelä oli kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman ohjelmajohtaja.
Työuran jälkeen Seppo Niemelä väitteli pohjoismaisesta kansansivistystraditiosta. Väitös tarkastelee kansansivistyksen taustoja 1700-luvun valistusajattelusta asti ja selvittää tanskalaisen kansanopiston, ruotsalaisen opintopiirin ja suomalaisen nuorisoseuran traditioita. Huomattavia hahmoja tutkimuksessa ovat mm. Immanuel Kant, Johann Gottfried Herder, N.F.S.Grundtvig ja Santeri Alkio. 

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005