tiistai 26. huhtikuuta 2016

Klubi 4.5. klo 18.00: Jari Ehrnrooth: Vapauden fundamentti

Keskiviikkona 4.5. saamme vieraaksemme valtiotieteen tohtori, kirjailija Jari Ehrnroothin. Hänen avauspuheenvuoronsa otsikkona on Vapauden fundamentti ja Ehrnrooth luonnehtii teemaansa seuraavasti: 

"Liberaalin ajattelun lähtökohdissa vapaus on nähty tasa-arvoisiksi luotujen, luonnostaan hyvien ja rationaalisten ihmisten alkuperäisenä oikeutena, joka kuuluu heille niin kuin oikeus elämään, terveyteen ja omaisuuteen (Locke). Perustuslaillisena kantamuotona voidaan pitää Thomas Jeffersonin laatimaa Yhdysvaltain itsenäisyydenjulistusta vuodelta 1776: Luoja on antanut kaikille ihmisille luovuttamattomia oikeuksia, joihin kuuluvat elämä, vapaus ja pyrkimys onneen.
Jefferson tuumaa

Saman fundamentin valaa - hieman toisin - Suomen vuoden 2000 perustuslaki:
 Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa. Jos jotakin turvataan, voidaan kysyä, onko se syntynyt jo ennen lakia? Missä ja minkä tai kenen toimesta?
Kohtaamme mahdollisen paradoksin: edellyttääkö moderni kansanvaltainen hallitusmuoto yksilön syntyperäisen
luonnollisen vapauden, jonka olemassaolon moderni tieteellinen järjen käyttö yhä perustellummin kiistää? Voidaan todeta, että luonnon kausaalisen välttämättömyyden (ei vapautta) ja moraalisen tahdon vapauden (eettisen subjektin välttämätön edellytys) välinen ristiriita on ratkaisematon (Kant) tai sitten ratkaisuna on tietoisuus (vapaa fysikaalisesta kausaliteetista). Mutta varmoja voimme olla siitä, että luonnossa ei ole vapautta. Nietzschen sanoin moraalisia tosiasioita ei ole. Vapaus ja moraali jäävät yksin ihmisen tietoisuuden, itsensä kehittämisen ja kulttuurievoluution varaan.
Onko luonnollisen vapauden perustuslaillinen fundamentti modernin yhteiskunnan ongelmien lähde? Selittääkö se myös hyvinvointi-yhteiskunnan kriisin? Onko
 vastuullisen vapauden askel yhä ottamatta ja onko sen ottaminen mahdollisuuksiemme piirissä?"
_  _  _


VTT Jari Ehrnrooth on kirjailija sekä kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on 1990-luvun alusta alkaen julkaissut useita kauno- ja tietokirjallisia teoksia. Hänelle on myönnetty mm. Kalevi Jäntin tunnustuspalkinto, Valopilkku-palkinto ja Suomen Akatemian tunnustuspalkinto.
Alustaja
Kuva: Hans von Schantz
Ehrnrooth väitteli vuonna 1992 valtiotieteen tohtoriksi tutkimuksellaan Sanan vallassa, vihan voimalla. Sosialistiset vallankumousopit ja niiden vaikutus Suomen työväenliikkeessä 1905–1914 (Helsingin yliopisto. Historiallisia tutkimuksia 167. Helsinki: Suomen historiallinen seura, 1992). Hänen uusi teoksensa Hyvintoimintayhteiskunta (Kirjapaja) ilmestyy heinäkuussa 2016.
Terveituloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005