torstai 14. huhtikuuta 2016

Klubi ke 20.4.2016 prof. emerita Riitta Nikula: Rakennussuojelun käsitteiden problematiikkaa

Keskiviikkona 20.4. saamme vieraaksemme prof. emerita Riitta Nikulan, joka käsittele rakennussuojelun problematiikkaa. 

Nikula luonnehtii teemaansa seuraavasti:

"Rakennetun ympäristön suojelua säätelee rakennussuojelulaki ja asemakaavalaki. Ylin asiantuntijaviranomainen on Museovirasto, alueellinen asiantuntemus on vaihdellen delegoitu kaupunkien museoille.

Käsitys alueiden ja yksittäisten kohteiden arvosta perustuu tutkimuksessa selvitettyjen ja inventoinneissa, rakennusselvityksissä ja viime kädessä viranomaisten lausunnoissa kirjoitettuihin arvoihin.

Ongelma kiteytyy siihen, että argumentoinnin arvot jakautuvat käsitteellisesti kahteen luokkaan:
1) historialliset arvot perustuvat kohteen fyysisten ominaisuuksien yksiselitteisiin ominaisuuksiin (paikka, funktio, ikä, materiaalit, rakenteet),
2) esteettiset arvot perustuvat yksilön havainnon pohjalta tehtyyn analyysiin kohteen ominaisuuksista.
Rakennussuojelukiistan ydin on usein se, että suojelua vaativa perustelee ratkaisua kohteen korkealla iällä, vastustaja pitää kohdetta niin rumana, että se on syytä purkaa.

Tyylin käsite taidehistorian pitkän tutkimusperinteen ytimessä on kätkenyt arvoproblematiikan vaikeaksi avata keskustelussa. Tyylihistoriallisella luokittelulla yksilöllinen kohde paketoidaan jonkun tyylin merkittäväksi tai kehnoksi edustajaksi."
. . . .
Töölöä ilmasta

Riitta Nikula väitteli v. 1981 Helsingin Töölön arkkitehtuurista. 1985 – 1990 Nikula johti taidehistorian naistutkimusprojektia, vuosina 1988 – 94 hän oli Suomen rakennustaiteen museon tutkimuspäällikkö ja 1994 – 2007 Helsingin yliopiston taidehistorian professori. Riitta Nikula sai 2015 Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän tietokirjapalkinnon.

Nikulan kirjallisesta tuotannosta mainittakoon mm Rakennettu maisema. Suomen arkkitehtuurin vuosisadat (Otava 1993), Suomen arkkitehtuurin ääriviivat (Otava 2005) sekä Suomalainen rivitalo, työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi (SKS 2014)

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005