tiistai 16. maaliskuuta 2010

Tutkija, tohtori Sam Inkinen:
Nykyaikoja etsimässä
- Havaintoja Zeitgeist-virtauksista

Tutkija, tohtori Sam Inkinen: Nykyaikoja etsimässä. Havaintoja Zeitgeist-virtauksista, ajan hengestä ja hengettömyydestä.

Sam Inkinen on tohtoriksi väitellyt media- ja kulttuuritutkija, kirjailija sekä semiootikko. Inkisen intohimon erityisinä kohteina ovat aikalaisdiagnoosi, kulttuurihistoria sekä tulevaisuuden hahmottaminen.

Inkisen väitöskirja Teknokokemus ja Zeitgeist. Digitaalisen mediakulttuurin yhteisöjä, utopioita ja avantgarde-virtauksia (2000), keskittyi uuden mediateknologian, informaatioyhteiskunnan ja digitaalisen kulttuurin ilmiökentän tarkasteluun.
Hän on myös toimittanut lukuisia tieteellisiä ja populaareja teoksia. Huomattavimpia ovat Walter de Gruyter -kustantamolle toimitetu antologia Mediapolis. Aspects of Texts, Hypertexts and Multimedial Communication (1999) sekä teossarjat Mediatieteen kysymyksiä (1998-2001) ja The Integrated Media Machine (1999-2005).

Esimerkkejä Sam Inkisen uudemmasta kirjallisesta tuotannosta ovat mm. Minne matka luova talous? (2006) sekä Understanding Innovation Dynamics (2009).

Tutkijan ja aikalaistarkkailijan roolissa Inkinen on kirjoittanut runsaasti myös populaarimpia esseitä ja tekstejä, toiminut kolumnistina eri medioissa sekä luennoinut ja osallistunut keskusteluihin aikaamme polttavista kysymyksistä.

Laajempi katsaus Sam Inkiseen ja hänen keskeiseen tuotantoonsa kotisivulla.

2 kommenttia:

  1. Olisiko aika avata dialogi täällä blogissa?
    Kiitos, Sam, paljon ajatuksia herättäneestä avauksesta ja muille keskustelijoille samoin!

    Palaisin optimismi-pessimismi-akselille ja suomalaisten itsetuntoon: Paraikaa analysoimme yli 800 suomalaisen 50-75-vuotiaan asenteita, arvoja, käyttäytymistä ja maailmankuvaa käsittelevää tutkimusta, joka täydentää viime elokuussa julkaisemaamme vastaavaa tutkimusta suomalaisista yleensä.

    Karkeasti 9 suomalaista 10:stä, kaiken ikäisistä, kokee maailman varsin negatiivisena: itsekkäänä ja ahneena, liian nopeatempoisena, kiireisenä, stressaavana, ahdistavana, epävarmana, turvattomana ja uhkana luonnolle.

    Aivan hämmästyttävän suuri joukko tästä(kin) ikäluokasta kuuluu ns. uhreihin, jotka kaipaavat elämäänsä paljon lisää arvostusta muilta ihmisiltä, parempia ihmissuhteita, terveyttä ja turvaa, varmuutta. Koska 15-vuotiaat ja 75-vuotiaat kokevat maailman samalla tavoin ja kaipaavat "jotain ihan muuta", pessimisti odottelee jo palava tulitikku bensatankin vieressä, mutta ehkä meliorismi on juuri se mitä tarvitaan "antaa mennä vaan niin ihmetellään" -asenteen sijaan.

    Valtava määrä aikaamme ja energiaamme menee vain ärsyketulvaan reagointiin. Passivoidumme kovaa vauhtia, kun arjessa ei ole aikaa sulatella havaittua, pohtia, kypsytellä oivalluksia ja käydä syvempää dialogia. Unen määrämme on laskenut selvästi viimeisen 10 vuoden aikana, ärsyketulvalta ei ehdi nukkua. Sekin heikentää ajattelun tasoa fyysisesti.

    Eläköön meliorismi!

    VastaaPoista
  2. Heippa vaan, kuten entinen esinaiseni(-mieheni) Lea T. sanoi.
    Keravan taidemuseossa, eli entisessä kumitehtaassa, on mm. robottitekniikkataiteen näyttely, jonka yritän linkittää:

    http://www.keravantaidemuseo.fi/nayttelyt.htm

    Mieleen jäi nyrkkeilysäkki, joka äänteli lyönteihin "Aargh, auts jne..."
    Sitten teknillinen tikku-ukko, joka heijasteli jonkinlaista tikkuihmistä seinälle. Robottitaide sisältää radio-ohjausta, servoja, teknisiä niveliä ja atk- sekä videotekniikkaa, joka menee yli hilseen minulta, vaan joku voi nauttiakin siitä.

    Museo pitää tätä vuotta 2o-vuotisen olemassaolonsa juhlavuotena. Risto Vilhunen tekee töillään sillan 1960 -luvulta 2000 -luvulle. Siellä on "Leonardo da Vilhuna"kin tunnetun taiteilijan töistä plastisia valumia, sekä värikkäitä modernistisia töitä, joita Vilhunen esitteli juhlavuotenaan jokunen vuosi sitten Myyrmäessä Vantaan taidemuseon paikallisessa näyttelytyilassa.
    .
    Oikeastaan siellä on neljä näyttelyä. Minut sinne vei Jaakko Hintikan, suomalaisen filosofin kokoelmanäyttely "Filosofin valinta". Siinä on ranskalaisesta 1800-luvun grafiikasta suomalaisiin taiteen huippuihin paljon katsenautintoa antavia objekteja.
    Keskiviikkona museoon on ilmainen pääsy.
    Sinne pääsee sähköjunallakin.

    Terv.
    Veikko Timonen

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005