maanantai 24. maaliskuuta 2014

Aapo Riihimäki -seminaari 1. 4. 2014 klo 18.00 - Benessä

Näkökulmia Aapo Riihimäen henkiseen perintöön

Seminaari tiistaina 1.4. 2014 klo 18 alkaen, Benessä, Albertinkatu 27 A 6, Helsinki.

Jyväskyläläinen yhteiskuntateoreetikko Aapo Riihimäki (1930­-2008) kehitteli kuudessa teoksessa ja lukuisissa osin nimimerkillä kirjoitetuissa artikkeleissa jo 1950-luvun lopulta alkaen teoriaa, jossa keskeiseksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi postuloitui hyvinvointivaltion keskiluokkaistuvien kuluttajien joukko. 

Voittaakseen kulutusatomismille tunnusomaisen vieraantumisen kuluttaja tarvitsee tuekseen samanhenkisten kuluttajien muodostaman kansalaisliikkeen, jonka käyttövoimana on yhteinen verkostotietoisuus (vrt. Marxin “luokkatietoisuus”).

Riihimäen ajattelu on vaikuttanut eri tieteenalojen edustajiin taloustieteilijöistä aina teologeihin asti. Hänen “kriittisen praksiksen teoriaansa” on kehitelty erityisesti Jyväskylässä.

Kriittinen korkeakoulu järjestää tiistaina 1.4. pienen iltaseminaarin, jossa Riihimäen henkistä testamenttia avaavat yhteiskuntatieteilijät FT Pekka Mäkelä ja YTT Esa Sironen sekä teologit Jaakko Jaatinen ja Arvi Tuomi.

Vapaa pääsy, tervetuloa keskustelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005