torstai 20. maaliskuuta 2014

Kevätpäivän tasaus tänään 20.3. klo 18.57KEVÄTPÄIVÄN TASAUKSESTA,  KOSMISESTA INFLAATIOSTA JA PAINOVOIMA-AALLOISTA

Tänä vuonna kevätpäivän tasaus on 20. maaliskuuta eli Akin, Kimin, Joakimin ja Jaakkiman päivänä. Pyhä Joakim oli  protoevankeliumien mukaan Pyhän Marian isä. Marian äiti vuorostaan oli Pyhä Anna.  Paavi Pius IX:n vuonna 1854 vahvistaman Katolisen kirkon dogmin mukaan myös Pyhä Maria on saastumatta siinnyt, ei kuitenkaan samalla tavoin kuin Jumalanäiti. Teologinen kysymys ratkaistiin hyvin subtiililla distinktiolla. Jumala varjeli Mariaa synniltä ainutlaatuisella tavalla hänen elämänsä aikana Kristuksen tulevien ansioiden tähden.

Pyhä Anna kolmantena on yksi Leonardon tunnetuimpia maalauksia. Minulla oli kirjastoni seinällä italialaisen taideopiskelijan siitä Kolmen sepän patsaalla tekemä hyvin kaunis, kellertävämmäksi muunnettu pastelliliitujäljennös. Nyt se on pojallani.

Estetiikan ja nykykansain kirjallisuuden professorin Yrjö Hirnin mukaan Pyhä Anna ja Pyhä Joakim saivat nauttia hyvistä suhdanteista. Näin hän muistini mukaan kirjoitti katolisen kirkon taidetta kuvaavassa tukimuksessaan Det heliga skrinet - Studier i den katolska kyrkans poesi och konst (1909, Pyhä lipas). He olivat korkealle noteerattuja katolisessa pyhimyshierarkiassa juuri silloin, kun hurskaat maallikot alkoivat tilata uskonnollista taidetta.

Akeista maininnan ansaitsevat Aki Kaurismäki ja nyt edesmennyt muusikko Aki Sirkesalo.
Kimeistä tulee mieleen Kimi Räikköinen, kansainvälisesti merkittävä basso Kim Borg (1919 – 2000) sekä vakoilija Kim Philby, jolle Neuvostoliito omisti postimerkin.

Koreassa merkittäviä Kimejä riittää, mutta siellä Kim onkin sukunimi.  Englantia puhuvissa maissa Kim esiintyy myös naisen nimenä.  Hitchcockin elokuvan Vertigon naispääosaa esitti Kim Novak (s. 1933).

Joachim Jungius (1587 - 1657) oli saksalainen matemaatikko, fyysikko ja filosofi. Jungius oli 1600-luvun merkittävimpiä tieteen ja Baconilaisen empirismin puolestapuhujia, vaikka puolustikin  matemaattista metodia luonnontieteissä

Joachim Gauck on Saksan nykyinen liittopresidentti, entinen lutherilainen pastori ja itäisen Saksan ihmisoikeusaktivisti. Toinen, aikalailla huonomaineisempi Joachim oli Natsi-Saksan ulkoministeri Joachim von Rinnentropp. Veli Joachim puolestaan on nimihenkilö yhdessä Dan Andersonin hienossa laulussa. "Avskedssång till finnmarkskalden Broder Joachim". Finnamark tarkoittaa tässä Taalainmaan suomalaismetsiä, joista Dan Andersson oli kotoisin.  

Saksalais-itävaltalaisen kilpa-autoilijan Jochen Rindtin etunimi ilmeisimmin on lyhennys Joachimista. Hän oli yksi neljästä kilpa-ajajasta joka on voittanut sekä Le Mansin 24 tunnin ajon että F1:n maailmanmestaruuden. Rindt menehtyi Monzassa 1970 vain 28 vuotiaan ajettuaan harjoituksissa ulos radalta, silti voittaen postuumisti F1:n vuoden maailmanmestaruuden.

Ja kaipa jostain löytyyt kannsanrunoutta käsittelevä tutkielma, jossa tosiasiat sopivasti valikoiden osoitetaan Joukahaisen olevan kalevalainen muunnos Joakimista.

Jaakkima (ruots. Jakimvaara) oli pitäjtä Laatokan luoteisrannalla Neuvostoliittoon liitetyllä alueella. Pinta-ala 501,9 km² ja asukkaita oli 1939 noin 8 500. Kunnan sisällä oli v. 1924 erotettu Lahdenpohjan kauppala, jossa oli vilkasta puuteollisuutta, satama, ja asukkaita vajaaat. 2 000.

Kevätpäivän tasauksena aurinko siirtyy eteläiseltä taivaanpallolta pohjoiselle eli ylittää taivaan ekvaattorin. Aikoinaan 2000 vuotta sitten kevätpäivän tasauksena aurinko siirtyi eläinradalla Kalojen tähtikuviosta Oinaan tähtikuvioon. Ja tätä jaottelua käytetään edelleen eläinradan huoneissa.
. . . .
Kevätpäivän tasauspiste on tähtitieteessä taivaanpallon nollameridiaanin määrittelykohta, ja sitä merkitään Oinaan merkillä^.  Kevätpäivän tasauspiste on siirtynyt tai siirtymässä taivaanpallolla Kalojen merkistä i  Vesimiehen merkkiin h. Siksi elämme, laskutavasta riippuen jo nyt tai kohta Vesimiehen aikaa. Trooppinen vuosi eli aika kevättasauspisteestä kevättasauspisteeseen on 365,2422 päivää.  Itse kuvittelin lapsena trooppisen vuoden tarkoittavan mukavaa vuotta lämpöisessä tropiikissa, kääntöpiirien välissä olevalla alueella. Kääntöpiirihän on englanniksi tropic. Sana tulee kreikan sansta  tropikon, kääntyä.

Auringon keskipiste on  Helsingissä tasauspäivinä keskipäivällä 30 asteen korkeudella. Me sanomme silloin auringon jo olevan korkealla, mutta todellisuudessa talot ja puut heittävät kaksi kertaa itseään pidemmän varjon. Tämä hyvä pitää mielessä kaupunkisuunnittelussa, varsinkin innostuksessa veistoksellisiin pilvenpiirtäjiin.

Juuri pari päivää sitten tuli iso tiedeuutinen. Kyynikko tosin lisää, että niitä vähän turhan kanssa paisutellaan. Etelämantereella sijaitseva observatorio on havainnut merkkejä painoivoima-aalloista, jotka ovat jäljellä alkuräjähdyksen kosmisesta inflaatiosta.

Alkuräjähdys likimäärin 13.8 miljardia vuotta sitten on havainnoin jo hyvin todennettu  maailamankaikkeuden alkuhetki. Alkuräjhdysteoria ei ollut ongelmaton, ja ratkaisuksi esitti amerikkkalainen lan Guth v. 1981 kosmista inflaatiota, Teorian mukaan maailmankaikkeus koki alkuräjähdystä seuraavien sekunnin murto-osien aikana tyhjiöenergian aiheuttaman eksponentiaalisen laajenemisen vaiheen. Laajenemisen nopeus ylitti valonnopeuden ja maailmanaikkeus laajeni tuhansia miljardeja kertoja alkuperäisestä koostaan. Tämä on mahdollista, kun tarkastellaan alueita, jotka eivät ole syy-seuraus -yhteydessä toisiinsa.

Vertailun vuoksi.  Saksan I maailmansodan jälkeisessä hyperinflaatiossa hinnat nousivat  vuodessa lähes 10 mijardikertaisiksi. Hjalmar Schachtin johdolla toteutetussa rahanuudistuksessa v. 1923 biljoonalla eli tuhannella miljardilla vanhalla kultamarkalla sai yhden Reichsmarkin. Inflaatio talttui, mutta sen jälkeen Saksa on pelännyt inflaatiota kuin ruttoa.
Etelänavalla sijaitseva Bicep 2 -teleskooppi.
Kiihtyvässä liikkeessä, esimerkiksi tasaisessa ympyräliikkeeessä - sekin on kiihtyvää liikettä -  oleva sähkövaraus lähettää sähkömagnettista säteilyä. Fysiikassa tästä käytetään nimitystä jarrutussäteily eli Brehmsstrahlung, vaikka yleensä kyseessä on kaikkea muuta kuin jarrutus.

Mustaan aukkoa kiertävä ja sitten vähitellen kiihtyvällä vaudilla putoava alkeishiukkanen lähettää voimaksta röntgensäteilyä, jonka avulla mustat aukot voidaan havaita. – Toisaalta meidän mielikuvamme mukaan elektroni kiertää atomiydintä, joten sen pitäsi lähettää sähkömagnettista säteilyä ja vähitellen pudota atomin ytimeen. Paulin kieltosääntö estää tämän.  
Ajatus elektronista kiertämssää ydintä on hieman harhaanjohtava. niinpä YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n  tunnuksen litium-atomin kuva ei oikein vastaa todellisuutta.  tämä yksinkertainen malli riittää maallikolle, ja fyysikoille asiat ovat muutenkin tarpeeksi vaikeaselkoisia. ”Fysiikka on aivan liian vaikeaa fyysikolle.”
Emme kuitenkaan tee tästä itsellemme ongelmaa, sillä
Myös kiihtyvässä liikkeesssä olevan kappaleen pitäisi samalla tavoin Einsteinin yleisen suhteelllisuusteorian mukaan lähettää heikkoa painovoimasäteilyä, graviotaaitoaaltoja. Niitä vain ei ole suoraan havaittu. Maan ja auringon  muodostaman järjestelnmän pitäisi teorian mukaan säteillä painovoima-aaltoja 200 watin teholla, kun aurinko säteilee valoa likimäärin 4 x10 26 watin teholla.
Amerikkaisfyysikko Joseph Weber arveli v. 1968 havainneensa painovoima-aaltoja suurella monen tonnin painoisella alumiinisylinterillä,  Weberin sylinterillä. Tuloksia ei ole voitu todentaa, mutta hyvää yritystä pitää kuitenkin kiittää.
Vuoden 1993 fysiikan Nobel annettiin kaksoispulsareita koskevasta tutkimuksesta, jossa epäsuorasti todettiin painovoima-aaltojen olemassaolo. Nyt muistelen teoreettisen mekaniikan dosentin Raimo ”Mooses” Keskisen luentoa aiheesta tiedepäivillä 1995. Lisänimensä hän sai 70-luvun lopulla  siitä, että hän oli yhdessä Heikki Ojan kanssa kirjoottanut Ursna julkaiseman todella elävän kuvauksen suhteellisuusteoriasta  Mustaa aukkoa etsimässä, ja oli hyvin kysytty luennoitsija maailmakaikeuden alun – Genesiksen - teoriasta.
60-luvulla havaittiin radioteleskoopeilla erittäin nopeasti sykkiviä radiolähteitä eli pulsareita. Niiden koodinimi oli LGM (Little Green Men). Nämä olivat erittäin nopeasti pyöriviä suunnattoman tiheitä puhtaista atomiytimistä muodsostuneita neutronitähtiä, kaiken ydinenergiansa loppuunpolttaneita romahtaneita tähtiä.
1974 löytyi lähde, jossa oli huojuntaa, ja siis kaksi toisiaan kiertävää neutronitähteä. Hyvin tarkoilla mittauksilla maailman suurimmalla Arecibon radiokaukoputkella voitiin laskea tähtien kiertoaika (vajaat 8 tuntia) keskinäinen etäisyys (keskimäärin noin kolme auringon sädettä ) sekä arvioida massat (kummankin 1,4 auringon massaa). Voitiin osoittaa, että tähdet lähenivät toisiaan, eli säteilivät painovoimaenergiaansa ulospäin painovoimaaaltoina n. neljän kvadriljoonan watin teholla, ja vieläpä hyvin tarkkaan yleisen suhteellissusteorian antaman ennusteen mukaisesti. Säteilyteho on vajaat 2 % auringon säteilemästä valosta.
Luvuista en muista muuta kuin, että ne esitettiin siinä yhdeksän merkitsevän numeron tarkkuudella. ”Kuinka kaukana tämä kohde olikaan?” kysyi yksi kuulija lopuksi. ”Noin 21  tuhannen valovuoden päässä. Sen tarkempaa arviota ei voi antaa.” Etäisyysarvio perustui lähinnä säteilyn ekstinktioon, ”hukkaantumiseen” tähtien välisessä aineessa.
Ja nyt, lähes neljänkymmenen vuoden jälkeen on saatu uutta todistusta painovoimaaaltojen olemassaololle.
Jostain syystä pidän itse enemmän suomenkielisestä ilmaisusta painovoima-aallot, vaikka virallien ilmaisu on gravitaatitoaallot. Pidän ilmaisua vain huonona, vaikka sille löytyykin  perustelut.
Itse siirryn toteuttamaan suhteellisuusteoriaa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005